Dünya Emoji Günü Nedir?

dünya emoji günü

Dünya Emoji Günü Nedir?

()

Pazarlama unsuru olarak yaklaşık 20 yıl öncesinde hayatımıza giren ve 2014 yılından itibaren çok sık kullanılmaya başlayan emojiler hayatımızda kelimelerin hatta cümlelerin yerini aldılar. 

İlk olarak emoji kullanımı NTT DoCoMo şirketinde çalışan Japon arayüz tasarımcısı Shigetaka Kurita’nın 1999 yılında 12X12 piksel olarak hazırladığı ilk görseller emojilerin temelini atmasıyla başladı. Mesaj uzunluğunu kısaltan ve kolay ifade edilebilen görseller kısa sürede sevilerek kullanılmaya başlandı. Kurita’nın bu çalışmaları; manga sanatı ve sokak levhaları ile de kullanılarak hayatın yavaş yavaş bir parçası olmaya başladı.

Dünya Emoji Günü Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?

Dünya Emoji Günü 2014 yılından bu yana her yıl 17 Temmuz tarihinde kutlanmaktadır. Dünya Emoji Günü’nün 17 Temmuz’da kutlanmasının sebebi ise, iPhone ve android telefonların emoji kısmında “takvimi” temsil eden emojide 17 Temmuz tarihi bulunmasıdır. 

dünya emoji günü

Dijital platformlardaki emojilerin mimarı Kurita olsa dahi, bugünkü kullandığımız görsellerin en bilindik olanı ‘Gülen Yüz’ün geçmişi 1960’lara dayanmaktadır.

Bir Amerikan şirketi çalışanlarını motive etmek için bir fikre ihtiyaç duydu ve ressam Harvey Ball’ın kapısını çalarak serüven başlamış oldu. Ball 1963 yılında 45 dolar karşılığında Gülen Yüz yaparak şirkete bunu sattı. Ardından Fransız Franklin Loufrani, Gülen Yüz emojisinin tüm haklarını satın alarak her alanda kullanılmasına katkı sağladı.

Geçtiğimiz yıl Google ve Apple ortak çalışmalar yaparak Dünya Emoji Günü’nde engelli emojilerini duyurmuş ve uygulamalara eklemişti. Bu çalışmayla engelli bireyler için farkındalık oluşturan ve takdir toplayan teknoloji şirketleri, tanıttıkları yeni emojiler kısa sürede kullanıcılar tarafından beğenilerek, uygulamalarda kullanılmaya başlandı.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

Oy vermek için bir yıldıza tıkla! (1-5 arası)

Ortalama / 5. Oy sayısı

Şimdiye kadar oy veren olmadı. İlk sen ol!

Eğer Yazımızı Beğendiysen...

Sosyal Medyada Paylaşabilirsin!

Bu yazıyı beğenmediğinize üzüldük.

Yazıyı geliştirmemize yardım et

Bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi bize iletebilir misin?