Dijital Pazarlamada Oyunlaştırma (Gamification) Nedir?

dijital pazarlama oyunlastirma

Dijital Pazarlamada Oyunlaştırma (Gamification) Nedir?

()

Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle yaşanan web 3.0 devriminin ardından pazarlama anlayışları da değişmiştir. Bununla birlikte hayatımıza dijital ortamda birçok yenilikler girmiş ve her geçen gün bir yenisi eklenmiştir. Oyunlaştırma, en basit haliyle var olan herhangi bir platforma (web sitesi, uygulama, çevrimiçi bir topluluk vb.) motivasyonu artırmak, marka sadakatini güçlendirmek gibi amaçlarla oyun prensiplerini entegre etme sürecidir. Çoğu kişi oyunlaştırmayı ilk duyduğunda “iş amacıyla yaratılmış oyun” anlamını çıkarır. Ama oyunlaştırma aslında; var olan bir şeyin içinde, oyunlarda uygulanan motivasyon tekniklerinin uygulanması ile, çekici bir alan yaratmak ve deneyimin etkisini artırmak ile ilgilidir.

İletişim ve pazarlama kurgusu çerçevesinde düşündüğünüzde bir pazarlama trendi olarak kabul edilen oyunlaştırma geleneksel pazarlama platformlarını daha eğlenceli ve keyifli hale getirebilmektedir. 

Oyunlaştırmanın Pazarlama Açısından Faydaları Nelerdir? 

  • Müşterilerinizin, potansiyel müşterilerinizin ve ortaklarınızın katılımını arttırır.
  • İnsanların başarı ve rekabet duygusuna seslenir, böylece bir reklama maruz kalmış gibi hissetmezler ve kendi istekleriyle markanıza yönelirler.
  • Potansiyel müşterilerinizi tanımanıza ve ilerleyen süreçlerde onlar için kişiselleştirilmiş kampanyalar yapmanıza yardım eder.
  • Çalışanlarınız arasında ortaklık duygusu oluşturur, kurum içinde bağları güçlendirir.
  • Potansiyel müşterinin satın alma kararını etkiler.
  • Sahip olunan müşterilerin sadakatini güçlendirir.
  • Marka tanıtımı için etkili bir araçtır; sıkıcı pazarlama yollarına başvurmadan kitleleri marka hakkında bilgilendirir.
dijital pazarlama oyunlastirma

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir? 

Her marka ya da kurum, başarılı bir strateji ortaya koyamadığı gibi bazı kriterleri yerine getirebilenler bu konuda başarıyı yakalayabilmektedir. Web dünyasında ve cep telefonlarımızda yer alabilen birtakım adımlar atılarak zemin oluşturulabilir. Hedef kitlenin özelliklerinin bir ödevmiş gibi benimsenmesi sonrası bu özelliklere göre hareket edilmelidir.

En Basit Dille Oyunlaştırma Örnekleri Nelerdir?

Örneğin belli bir eylemi gerçekleştirince bonus kazanma, ilerlemenin ne aşamada olduğunu gösteren sayaç benzeri görseller,  quizler, yarışmalar, ödül çarkları, rozet oyunlaştırma için en basit örneklerdendir.

Oyunlaştırma, büyük işletmelerde karmaşık ve zor olsa da küçük işletmelerde oldukça başarılı çözümler sunmaktadır. Şirkette çalışanlar arasında yarışmalar düzenleyerek haftanın sonunda en fazla başarı kazanana ödül verebilirsiniz. Liderlik tablosunu görünür bir şekilde sergilemek de motivasyonu artırmaya yardımcı olacaktır. Küçük şirketlerde ölçekleme daha kolay olduğu için oyunlaştırmanın uygulanması oldukça kolay olacaktır. Yeni çağa ayak uydururken oyunlaştırmayla işe başlayabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

Oy vermek için bir yıldıza tıkla! (1-5 arası)

Ortalama / 5. Oy sayısı

Şimdiye kadar oy veren olmadı. İlk sen ol!

Eğer Yazımızı Beğendiysen...

Sosyal Medyada Paylaşabilirsin!

Bu yazıyı beğenmediğinize üzüldük.

Yazıyı geliştirmemize yardım et

Bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi bize iletebilir misin?